זיהומים בנרתיק נפוצים מאד וכמעט כולנו נסבול מהם בשלב זה או אחר של חיינו. אילו סוגים של זיהומים קיימים וכיצד ניתן לטפל בהם או להימנע מהם? קראי את המדריך שלנו בנושא:
לזיהומים בנרתיק יכולות להיות סיבות רבות ושונות. הם יכולים לקרות בכל זמן, אך נפוצים ביותר במהלך שנות הפוריות שלנו, משנות העשרה המאוחרות שלנו עד לאמצע שנות ה-40. בניגוד למה שרבות חושבות, הם דווקא לא קשורים בהכרח לקיום יחסי מין – אפשר לפתח זיהום בנרתיק מבלי לקיים יחסי מין חודרניים, אז איך תדעי אם את סובלת מזיהום כלשהו?
הסימפטומים של זיהומים בנרתיק
זיהומים נרתיקיים לא תמיד גורמים לתסמינים בולטים, אך כמה מהתסמינים הבאים שכיחים מאד בהקשר של זיהום נרתיקי – גירוד וצריבה בנרתיק, כאבים ואי נוחות בנרתיק, עור מודלק, אדמומי או נפוח סביב הנרתיק והפות, שינוי בכמות ו/או צבע ההפרשות מהנרתיק, כאב או צריבה במהלך מתן שתן, כאב במהלך יחסי מין הכוללים חדירה ודימום מהנרתיק. אם את חווה אחד או כמה מן התסמינים המפורטים כאן והם לא נעלמים תוך מספר ימים או אפילו מחמירים, חשוב ליצור קשר עם רופאת הנשים שלך כדי לקבל אבחון וטיפול.
סוגי זיהומים בנרתיק
זיהומים בנרתיק דומים זה לזה בחלק מן התסמינים שלהם, מה שעלול להקשות על זיהויים. עם זאת, לכל סוג של זיהום גם תסמינים ייחודיים לו. הנה כמה מן הסוגים העיקריים:
וגינוזיס בקטריאלי (BV) – זיהום הגורם לעיתים קרובות להפרשה דקה בצבע לבן-אפרפר, ירקרק או צהוב. הפרשה זו יכולה להיות בעלת ריח חריף שנוטה להיות עז יותר לאחר יחסי מין נרתיקיים חודרניים. לרוב אינו כרוך בגירוד.
זיהום פטרייתי – כולל בדרך כלל גרד בנרתיק ובפות, כאב וצריבה. יתכן שתבחיני גם בנפיחות בשפתיים או בקפלי העור בחלק החיצוני של הנרתיק. ההפרשה תהיה בדרך כלל לבנה וגבשושית, עם מרקם הדומה לזה של גבינת קוטג’.
טריכומוניאזיס – זיהום הגורם הן לגרד בנרתיק והן לריח הדומה לשל דג, להפרשות צהובות-ירקרקות קצפיות ויתכן שגם לנפיחות, גירוי ודלקת בנרתיק ובפות. תסמינים נוספים של זיהום מסוג זה כוללים כאב במהלך יחסי מין נרתיקיים, כאבי בטן תחתונה ותחושת צריבה וכאב במהלך מתן שתן.
כיצד מטפלים בזיהומים בנרתיק?
הטיפול בזיהומים בנרתיק תלוי בגורם לזיהום וסוגו. ברוב המקרים וגינוזיס יטופל על ידי טבליות, קרם או ג’ל. לטיפול בזיהום פטרייתי, הרופאה תוכל לרשום לך קרמים אנטי פטרייתיים או נרות שיש להחדיר לנרתיק. ניתן לרכוש תרופות לזיהום מסוג זה גם ללא מרשם בבית המרקחת (כמו קרם אגיסטן, למשל), אך חשוב לפנות לרופאה שלך אם הזיהום לא נעלם או חוזר שוב ושוב. הטיפול בטריכומוניאזיס כולל גם הוא מתן טבליות במרשם. אנשי מקצוע בתחום הבריאות בדרך כלל ימליצו גם להימנע מחומרים מגרים באזור כמו תכשירי הגיינה שאינם מותאמים וכוללים כימיקלים וחומרי ריח מלאכותיים.
כיצד ניתן למנוע זיהומים בנרתיק?
ישנם כמה דברים שתוכלי להקפיד עליהם כדי למנוע התפתחות זיהומים נרתיקיים. למשל, תוכלי להשתמש באבקת כביסה ללא בישום, או כזו המיועדת לעורם הרגיש של תינוקות. הדבר מומלץ גם לגבי מרכך כביסה, וניתן אף להימנע משימוש בו לחלוטין אם את רגישה מאד לזיהומים.
אמצעי מניעה קוטלי זרע עלולים לגרום אף הם לגירויים וזיהומים בנרתיק בסבירות גבוהה יותר אצל נשים מסויימות. אם את משתמשת בהם, אולי כדאי לשקול מעבר לאמצעי מניעה אחרים.
שטיפה אינטימית של האזור האינטימי יכולה לסייע להרחיק חיידקים מזיקים מן האזור ולשמור עליו נקי. היא גם שומרת על רמת החומציות הנכונה של האזור, שהיא שונה מאשר בשאר חלקי גופנו. תכשיר השטיפה האינטימית של חברת ג’אז וי מבוסס על מרכיבים צמחיים ומותאם ספציפית לשימוש באזור. נסי אותו כדי לשמור על הגיינה מקסימלית ולהפחית סיכון לזיהום.